Zalecenia żywieniowe dla każdego, kto pragnie być zdrowym

 

 

1.Bezpieczeństwo dla zdrowia w rozmaitości spożywanych produktów

nie ma produktu spożywczego, który by zawierał wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w dużych ilościach. Dlatego mało urozmaicone pożywienie może powodować niedobory niektórych składników pokarmowych.

 

2.Utrzymanie należnej masy ciała chroni przed chorobami przemiany materii

U osób otyłych częściej aniżeli u osób z prawidłową masą ciała występuje miażdżyca, cukrzyca, dna, nadciśnienie tętnicze, kamica żółciowa i inne choroby

 

3.Ciemne pieczywo bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik niż chleb biały

codzienne spożywanie razowego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i ułatwia utrzymanie należnej masy ciała.

 

4.Dwie szklanki chudego mleka dziennie zapewniają wystarczającą ilość wapnia

Mleko jest również dobrym źródłem wysokowartościowego białka i witaminy B2. Tłuszcz mleczny znajdujący się również w tłustych serach, sprzyja rozwojowi miażdżycy tętnic. Dorosłym zalecane są głównie sery chude.

 

5.Ryba korzystniejszym dla zachowania zdrowia źródłem białka niż mięso

Spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu należy do zasad profilaktyki miażdżycy. Nasiona roślin strączkowych, będące również dobrym źródłem białka, mają także znaczenie w zapobieganiu tej chorobie

 

6.Dużo warzyw i owoców zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C i beta-karotenu, składników mineralnych i błonnika

Witaminy zawarte w warzywach i owocach wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Potas obniża ciśnienie krwi. Błonnik warzyw i owoców redukuje pracę przewodu pokarmowego,  zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu w surowicy